Ana içeriğe atla

Sevda Özkara'dan Salep ile Dondurmanın Orkide Aşkı

Kışı daha sıcak ve keyifli geçirmek isterseniz salep çok iyi gelir...

Salep ile Dondurmanın Orkide Aşkı :
“Meşhurdur ikinci derecede ısıdır yaabisdir cimaa gayet kuvvet virir acem diyarında gayet muteberdir döğerler bal ile ya şeker ile balûze gibi bişürüb ısıcak gahve gibi içerler.” Oldukça eskiydi yani hikayemiz...Osmanlı saraylarındaki “Halvahane”lerde niceleri konuşmuştu bu aşkı, Hatta İbn-i Sina’nın “Kanun” unda da yer bulmuştu kendine. Kimilerine kuvvet, kimilerinin derdine ilaç olmuştu. Roma´dan Osmanlı´ya kadar nice hekimler, botanikçiler yazmışlardı tarihler boyunca bu aşkı... 

Salep ile dondurmanın Orkide aşkından bahsedeceğim bugün sizlere. Evvel zaman içinde, soğuk kış gecelerinin buğusu üzerinde tüten sıcacık tarçınlısı Salep ile kavurucu yazların kahraman kurtarıcısı dondurma, güzeller güzeli nazlı orkideye aşık olmuşlardı… Orkide´de bu aşıklara cevap vermekte gecikmemiş, her ikisine birden ilan-ı aşk etmişti. Böylece Orkide aşkı, bazen sıcak bazen soğuk ama yüzyıllar boyunca devam etmiş ve günümüze kadar ulaşmıştır.

SAHLEPİN FAYDALARI:
Öksürük ve bronşit tedavisinde destek olarak kullanılabilir.
Kabızlığı önler.
Zihni güçlendirir.
Basur hastalığının tedavisinde kullanılabilir.
Adet düzensizliklerinde faydalıdır.
Bağırsaktaki kurtların düşürülmesine yardımcı olur.
Evet bu kadar yazmışken sahlepin tarifini vermemek olmaz demi:)

SEVDA ÖZKARA'NIN SAHLEP YAPIMI İÇİN MALZEMELER (6 KİŞİLİK): 1 litre süt 1 çorba kaşığı sahlep 1 su bardağı şeker.

SAHLEPİN YAPILIŞI: Süt ve sahlep bir tencereye konularak kaynatılır.şeker ilave edilir.koyulaşınca ocaktan alınır.fincanlara konularak servis edilir.

Kış mevsiminin vazgeçilmez içeceği sahlep'in doğrusu ismi saleptir.. Sahlep ise salepin ana maddesi olan bitkiye denir. Bir fincan sahlep içerken faydasını ve hikayesini hatırlamanız dileğiyle afiyet olsun hepinize...

Sevda Özkara
Eğitmen Aşçı
10 Kasım 2012 Ankara

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEVDA'NIN YORUMUYLA AYAŞ KAPAMA

Lezzeti dillere destan aslında yapımı çokkkk kolay sadece pişmesi biraz zaman aldıgı için sabır isteyen bir yemektir.Hemen tarife geçeyim MALZEMELER 1 kg kuzu eti 10 tane kıska soğan tuz .karabiber 2 su bardagı haşlanmış nohut 2 su bardagı pirinç tereyag tabiki olmazsa olmazı delikli küp ve ona uygun bir kap Yapılışı:Eti soganı bir kapta tuz ve karabiberle harmanlayın.Sonra küpün içine koyun  testinin ağız kısmı tencereye taban kısmı yukarıya gelecek şekilde tencerenin ortasına yerleştireceğiz ve testi tencerenin ortasına denk gelecek kenarlarda da dört beş parmak boş yer kalmalı tencereye testiyi kapatınca boş kalan yerlere birkaç parça et koymalı ( böylece küpün içindeki etinde pişip pişmedini anlayalım)  Tencerenin içine de yaklaşık 3 litre su koyun ve ocağın altını açın suyun içine de biraz tuz attın  su kaynadıkça suyun buharıyla testi içindeki etler de pişecek iki saat sonra tencerenin boş kısmına attığımız etler pişti mi diye kontrol edebilirsiniz.2 su ba...

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN

Türk tarihine altın harflerle yazılmış olan 30 Ağustos Zaferi, Türk milleti için son derece önemli bir zaferdir. Başkomutan Mustafa Kemal’in bizzat yönettiği meydan muharebesi sonucunda, düşman vatan topraklarından tamamen atılmış, bu sayede düşman işgaline nihayet bir son verilmiştir.  30 Ağustos zaferi, Türk milletinin asla esir edilemeyeceğini; semaları süsleyen Türk Bayrağı’nı gönderden indirilemeyeceğini ve gök kubbeyi çınlatan ezan seslerinin dindirilemeyeceğini bütün dünyaya ilan eden kutsal bir zaferdir. Bu zafer.e mukaddes değerlerimizi düşman saldırısından kurtarmakla kalmamış; aynı zamanda esaret altında bulunan diğer Müslüman milletlere de ilham kaynağı olmuştur.Oya Çiçekcilikiğin bu anlamlı günde çiçeklerden yapmış olduğu gibi ne diyoruz’BU TOPRAKLARDA MUSTAFA KEMALLER YENİLMEZ’.Tüm Türk ulusunun 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.                       ...

KARADUT ŞURUBU VE FAYDALARI

MALZEMELER   1 kg karadut 1 su bardagı şeker   1,5 lt su      YAPILIŞI: Dutlar temizlenir.üzerine şeker konulur ve kaynatılır.(15-20dk)     Süzgeçten süzülüp soğuk içilir.Yanında maden suyuyla içilmesi daha faydalıdır.Şifa olsun içenlere Faydaları saymakla bitmez bu karadutu sizin için araştırdım.Hem faydalarını hemde karadut şurubu yapımını sizinle paylaşayım istedim. KARADUTUN BESİN DEĞERİ: Karadutta E, K   ve C vitamini bulunur. Yüksek antioksidan özelliği bulunan bu meyve ayrıca sodyum, tiamin, potasyum ve niasin içerir. Yüksek değerli mineral içerir. Magnezyum, demir, bakır, mangan, çinko, selenyum ve karoten açısından zengindir. Birçok meyvenin aksine zeaksantin ve lutein içermediğinden diyet yapanlar için de ideal bir besindir. Karadut Şurubunun Faydaları C vitamini açısından zengin olan karadut nezle grip gibi hastalıklara karşı vücudu korur.        Sinirlerin güçlenme...