
Salep ile Dondurmanın Orkide Aşkı :
“Meşhurdur ikinci derecede ısıdır yaabisdir cimaa gayet kuvvet virir acem diyarında gayet muteberdir döğerler bal ile ya şeker ile balûze gibi bişürüb ısıcak gahve gibi içerler.” Oldukça eskiydi yani hikayemiz...Osmanlı saraylarındaki “Halvahane”lerde niceleri konuşmuştu bu aşkı, Hatta İbn-i Sina’nın “Kanun” unda da yer bulmuştu kendine. Kimilerine kuvvet, kimilerinin derdine ilaç olmuştu. Roma´dan Osmanlı´ya kadar nice hekimler, botanikçiler yazmışlardı tarihler boyunca bu aşkı...
Salep ile dondurmanın Orkide aşkından bahsedeceğim bugün sizlere. Evvel zaman içinde, soğuk kış gecelerinin buğusu üzerinde tüten sıcacık tarçınlısı Salep ile kavurucu yazların kahraman kurtarıcısı dondurma, güzeller güzeli nazlı orkideye aşık olmuşlardı… Orkide´de bu aşıklara cevap vermekte gecikmemiş, her ikisine birden ilan-ı aşk etmişti. Böylece Orkide aşkı, bazen sıcak bazen soğuk ama yüzyıllar boyunca devam etmiş ve günümüze kadar ulaşmıştır.
SAHLEPİN FAYDALARI:
Öksürük ve bronşit tedavisinde destek olarak kullanılabilir.
Kabızlığı önler.
Zihni güçlendirir.
Basur hastalığının tedavisinde kullanılabilir.
Adet düzensizliklerinde faydalıdır.
Bağırsaktaki kurtların düşürülmesine yardımcı olur.
Evet bu kadar yazmışken sahlepin tarifini vermemek olmaz demi:)
SEVDA ÖZKARA'NIN SAHLEP YAPIMI İÇİN MALZEMELER (6 KİŞİLİK): 1 litre süt 1 çorba kaşığı sahlep 1 su bardağı şeker.
SAHLEPİN YAPILIŞI: Süt ve sahlep bir tencereye konularak kaynatılır.şeker ilave edilir.koyulaşınca ocaktan alınır.fincanlara konularak servis edilir.
Kış mevsiminin vazgeçilmez içeceği sahlep'in doğrusu ismi saleptir.. Sahlep ise salepin ana maddesi olan bitkiye denir. Bir fincan sahlep içerken faydasını ve hikayesini hatırlamanız dileğiyle afiyet olsun hepinize...
Sevda Özkara
Eğitmen Aşçı
10 Kasım 2012 Ankara