Değişik lezzetli bir tarifi denemeye ne dersiniz.Gözlemeyle mantı arası bir lezzet denemenizi tavsiye ederim.Gelelim soslu gözlemenin yapılışına :) Biraz malzemeler çok gibi görünse de denemeye değer...
MALZEMELER:
Hamuru için:
2 Su bardağı un
2 çay kaşıgı tuz
1,5 su bardağı ılık su( ben yarım bardağını süt kullandım)
yarım paket yaş maya
1 tane kesme şeker
SALÇALI SOS İÇİN MALZEMELER
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşıgı sıvı yağ
3 yemek kaşıgı domates salçası
1,5 su bardağı soğuk su tuz karabiber
SARIMSAKLI YOĞURT İÇİN
3 diş sarımsak dövülür tuz ve az suyla açılır
KIYMALI HARÇ İÇİN:
Yaklaşık 250 gr kıyma
1 tane kırmızı biber
1 tane kuru soğan tuz
İsteğe bağlı baharatlar (ben karabiber ,kekik .tuz .toz kırmızı biber kullandım)
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Tavaya sıvı yağı koyuyoruz. Kıymamızı ilave edip kavuruyoruz.Üzerine biber eklenir kavurmaya devam edilir.Bu karışıma soğan eklenir kavrulur tuzu ve baharatı eklenir ocaktan alınır soğuması için kenara bırakılır.
SOSUN YAPILIŞI: Margarini ocakta eritiyoruz sıvı yağını ekliyoruz. Salçayı da ekleyip kavuruyoruz kavrulunca üzerine 1.5 su bardağı soğuk suyu ekleyip kaynatıyoruz.
GÖZLEME HAMURUNUN YAPILIŞI: Elenmiş unun ortasını havuz gibi açıyoruz.kenarlarına tuz
ortasına erittiğimiz maya şeker ılık suyu katıyoruz.Kulak memesi kıvamında bir hamur yapıp mayalandırmaya bırakıyoruz.Mayalanınca eşit parçalara ayırıp açıyoruz.Açtığımız hamurun ortasına kıymalı harçımızdan koyuyoruz..Tavada ters yüz ederek pişiriyoruz.
Pişen gözlemelerimizi kare şeklinde kesip üzerine sarımsaklı yoğurt sonra salçalı sos döküyoruz. İstege göre üzerini nane ve sumakla süsleyip afıyetle yiyoruz.
Afiyet Olsun
Sevda Özkara (Aşçı,Şef,Eğitmen)
Ankara
MALZEMELER:
Hamuru için:
2 Su bardağı un
2 çay kaşıgı tuz
1,5 su bardağı ılık su( ben yarım bardağını süt kullandım)
yarım paket yaş maya
1 tane kesme şeker
SALÇALI SOS İÇİN MALZEMELER
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşıgı sıvı yağ
3 yemek kaşıgı domates salçası
1,5 su bardağı soğuk su tuz karabiber
SARIMSAKLI YOĞURT İÇİN
3 diş sarımsak dövülür tuz ve az suyla açılır
KIYMALI HARÇ İÇİN:
Yaklaşık 250 gr kıyma
1 tane kırmızı biber
1 tane kuru soğan tuz
İsteğe bağlı baharatlar (ben karabiber ,kekik .tuz .toz kırmızı biber kullandım)
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Tavaya sıvı yağı koyuyoruz. Kıymamızı ilave edip kavuruyoruz.Üzerine biber eklenir kavurmaya devam edilir.Bu karışıma soğan eklenir kavrulur tuzu ve baharatı eklenir ocaktan alınır soğuması için kenara bırakılır.
SOSUN YAPILIŞI: Margarini ocakta eritiyoruz sıvı yağını ekliyoruz. Salçayı da ekleyip kavuruyoruz kavrulunca üzerine 1.5 su bardağı soğuk suyu ekleyip kaynatıyoruz.
GÖZLEME HAMURUNUN YAPILIŞI: Elenmiş unun ortasını havuz gibi açıyoruz.kenarlarına tuz
ortasına erittiğimiz maya şeker ılık suyu katıyoruz.Kulak memesi kıvamında bir hamur yapıp mayalandırmaya bırakıyoruz.Mayalanınca eşit parçalara ayırıp açıyoruz.Açtığımız hamurun ortasına kıymalı harçımızdan koyuyoruz..Tavada ters yüz ederek pişiriyoruz.
Pişen gözlemelerimizi kare şeklinde kesip üzerine sarımsaklı yoğurt sonra salçalı sos döküyoruz. İstege göre üzerini nane ve sumakla süsleyip afıyetle yiyoruz.
Afiyet Olsun
Sevda Özkara (Aşçı,Şef,Eğitmen)
Ankara