Ana içeriğe atla

Aşçılar yarışma, şenlik, festivallerde hep birlikte tanışıyor, konuşuyor, öğreniyor ve eğleniyor

Yurdun her yanında her ay mutlaka aşçıların yaptığı bir yarışma etkinlik oluyor. Bu etkinlik programları televizyonlarda yazılı, görsel ve interaktif medyada binler, yüz binlerce insanla buluşuyor. Yapılan bu etkinlikler başta bu aktiviteye katılan tüm kitleyi sonrada kamuoyunu etkiliyor, eğitip bilgilendiriyor. Davetli, izleyici ve jüri üyesi olarak katıldığım benzer pek çok etkinlikteki izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum şimdi de.


YARIŞMADA BİRİNCİ OLAN KUPAYI ALIR, İZLEYEN KATILAN HERKES BİLGİ VE DENEYİM ALIR
Yapılan yarışmalarda tatlı çekişmeler, komplo teorileri, itirazlar olsa da zaman zaman çoğunlukla katılan herkes mutlu ve kazançlı ayrılıyor bu etkinliklerden. Farklı bölge, ülke, işletme ve mutfakları temsile eden mesleğini bilen ve seven insanlar birinci olmak ve fark edilmek için ürettikleri ile ilgi çekiyorlar... İşte bu geniş paylaşım öğrenmeyi bilenler için bir eğitim kurumundan ders almak, bir sertifika programına katılmak kadar öğretici oluyor.


Tabii sadece yemek yapma ve kültürel anlamda değil gerek sektörün en iyileri, tedarikçileri ve basın mensupları ile tanışmak konuşmak ve daha geniş çevre edinmek de bu alanlarda mümkün oluyor.. Sanat, yetenek ve vizyonunu daha geniş kitlelere ulaştırmak için yemek yarışmaları bulunmaz bir fırsat değerlendirebilenler için.. Her yarışma ve etkinlik sonrasında daha çok bilgi, çevre ve öz güven kazanmış olarak evime dönüyorum.


AŞÇILAR FEDERASYONU VE DERNEKLER YEMEK YARIŞMALARINI BELLİ BİR İÇERİK, NİTELİK VE ZAMAN DİSİPLİNİ İLE PLANLAMALIDIR
Bu yarışmaların tüm sektöre ve ülkeye daha faydalı olabilmesi için sektörde ileri gelen yöneticilerin iş birliği ve planlamasına ihtiyaç vardır. Basından izlediğim ve katıldığım pek çok yarışmada gördüğüm kadarıyla yapılan yarışmaların konu ve katılımcı bakımından bir birinin tekrarı gibi olduğunu görünüyor. Eğer Dernek ve Konfederasyon yetkilileri belli zaman ve bölgelerde belli başlı konular ile yarışmalar yapar ise bu Türk Mutfağı ve Şeflerimizin performansını daha da iyi şekilde ortaya çıkarabilir.. Bir örnek verecek olursak bir yarışmada sadece unlu yiyecekler, bir başkasında tencerede pişen Anadolu Yemekleri öne çıkabilir. Türk mutfağında inovasyon içeren yeni yemek yapımı teşvik edilebilir. Bu farklılık ve sınıflandırmaların sektörde daha büyük değer yaratacağına inanıyorum.

Sizlerle Türk Mutfağı ve Şeflerinin dünyada şampiyonluklarını göreceğimiz yarınlarda buluşmayı diliyorum...

Sevda Özkara- Eğitmen Şef
31 Mayıs 2012 Ankara

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEVDA'NIN YORUMUYLA AYAŞ KAPAMA

Lezzeti dillere destan aslında yapımı çokkkk kolay sadece pişmesi biraz zaman aldıgı için sabır isteyen bir yemektir.Hemen tarife geçeyim MALZEMELER 1 kg kuzu eti 10 tane kıska soğan tuz .karabiber 2 su bardagı haşlanmış nohut 2 su bardagı pirinç tereyag tabiki olmazsa olmazı delikli küp ve ona uygun bir kap Yapılışı:Eti soganı bir kapta tuz ve karabiberle harmanlayın.Sonra küpün içine koyun  testinin ağız kısmı tencereye taban kısmı yukarıya gelecek şekilde tencerenin ortasına yerleştireceğiz ve testi tencerenin ortasına denk gelecek kenarlarda da dört beş parmak boş yer kalmalı tencereye testiyi kapatınca boş kalan yerlere birkaç parça et koymalı ( böylece küpün içindeki etinde pişip pişmedini anlayalım)  Tencerenin içine de yaklaşık 3 litre su koyun ve ocağın altını açın suyun içine de biraz tuz attın  su kaynadıkça suyun buharıyla testi içindeki etler de pişecek iki saat sonra tencerenin boş kısmına attığımız etler pişti mi diye kontrol edebilirsiniz.2 su ba...

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN

Türk tarihine altın harflerle yazılmış olan 30 Ağustos Zaferi, Türk milleti için son derece önemli bir zaferdir. Başkomutan Mustafa Kemal’in bizzat yönettiği meydan muharebesi sonucunda, düşman vatan topraklarından tamamen atılmış, bu sayede düşman işgaline nihayet bir son verilmiştir.  30 Ağustos zaferi, Türk milletinin asla esir edilemeyeceğini; semaları süsleyen Türk Bayrağı’nı gönderden indirilemeyeceğini ve gök kubbeyi çınlatan ezan seslerinin dindirilemeyeceğini bütün dünyaya ilan eden kutsal bir zaferdir. Bu zafer.e mukaddes değerlerimizi düşman saldırısından kurtarmakla kalmamış; aynı zamanda esaret altında bulunan diğer Müslüman milletlere de ilham kaynağı olmuştur.Oya Çiçekcilikiğin bu anlamlı günde çiçeklerden yapmış olduğu gibi ne diyoruz’BU TOPRAKLARDA MUSTAFA KEMALLER YENİLMEZ’.Tüm Türk ulusunun 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.                       ...

KARADUT ŞURUBU VE FAYDALARI

MALZEMELER   1 kg karadut 1 su bardagı şeker   1,5 lt su      YAPILIŞI: Dutlar temizlenir.üzerine şeker konulur ve kaynatılır.(15-20dk)     Süzgeçten süzülüp soğuk içilir.Yanında maden suyuyla içilmesi daha faydalıdır.Şifa olsun içenlere Faydaları saymakla bitmez bu karadutu sizin için araştırdım.Hem faydalarını hemde karadut şurubu yapımını sizinle paylaşayım istedim. KARADUTUN BESİN DEĞERİ: Karadutta E, K   ve C vitamini bulunur. Yüksek antioksidan özelliği bulunan bu meyve ayrıca sodyum, tiamin, potasyum ve niasin içerir. Yüksek değerli mineral içerir. Magnezyum, demir, bakır, mangan, çinko, selenyum ve karoten açısından zengindir. Birçok meyvenin aksine zeaksantin ve lutein içermediğinden diyet yapanlar için de ideal bir besindir. Karadut Şurubunun Faydaları C vitamini açısından zengin olan karadut nezle grip gibi hastalıklara karşı vücudu korur.        Sinirlerin güçlenme...