Ana içeriğe atla

Sevda Özkara'dan lezzetli sağlıklı Enginar Yorumu



                             


                             ENGİNAR DOLMASI:
                                  3adet enginar
                                 1  tane kuru sogan
                                  1 kase garnitür (patates,havuç bezelye)
                                    Zeytinyağı
                                     Limon
                                      Tuz
                                       Şeker




Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi Yapılışı:
Enginarları temizleyerek küçük bir tencereye koyun.Üzerini geçecek kadar su koyun 1 tane limon suyu ekleyin kapaganı kapatın.Enginarlar pişene kadar haşlayın.İnce doğradığımız soğanı az sıvı yağıyla pembeleşene kadar kavurun.Hazır garnitür varsa onuda üzerine ekleyip bikaç dk pişirin.
Servis tabağına aldığınız pişmiş enginarların içerisine hazırladığımız iç malzemesinden doldurun.
Yarım çay bardağı kadar zeytin yağın içerisine 1 adet limonun suyunu, tuz ve 1 çay kaşığı şekeri karıştırarak sos hazırlayın ve enginarların üzerine sosu gezdirin.
Dereotu ve limonla süsleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet  şifa olsun
Enginar sağlık açısından önemli bir bitkidir.Genellikle yaz aylarında Akdeniz bölgesinde yetişir.Tam mevsimiyken hadi bakalım enginar yemeğe...
Enginarın faydası aslında saymakla bitmez tam bir mucizevi bitkidir.Sinir sistemi hastalığından,kolestrole kansere kadar her şeye faydalı bir bitkidir.Protein.mineral ve karbonhidrat yönünden zengindir.
ENGİNARIN BAZI FAYDALARI:
Düşük yağ içeriği nedeni ile de, diyet dostu bir sebzedir.
Karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Yağların sindirimin ve absorbe edilmesini de sağlayan Enginar, adeta bağırsakları yıkayarak, temizler.
A,D, D2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin olan enginar; beyin yorgunluğunu giderir.
Yüksek protein içeriği nedeniyel kalp adalelerini kuvvetlendiren enginar;
Üre ve kolestrolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar.
Kandaki şekeri düşeren bu değerli sebze, şeker hastaları için de çok faydalıdır.
Mide ve bağırsakları dezefenkte eder.
Vücuda canlılık verir.
Karaciğeri korur, karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar
Böbrek ve bağırsakların düzenliçalışmasına yardımcı olur.
Sindirimi kolaylaştırır.
Kandaki şeker oranını ayarlar, kolestrolü düşürür.
Vücuda dinçlik verir
Kalp sağlığı için faydalıdır
İshali keser ve önler.
Kanı temizler.
Tüylü kabuklarının kaynatılıp yıkanmasıyla saçlar güçlenir.
Sağlık ve şifa kaynağı enginarın hangi yemeğini yaparsanız yapın hem lezzet hem de ömrünüze ömür katar.Yazınız hafif leziz ve sağlıklı geçsin enginarla birlikte geçsin.
                                                                                                                                                                                                                                                            Eğitmen Şef
                                                                                                                                                          Sevda ÖZKARA

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEVDA'NIN YORUMUYLA AYAŞ KAPAMA

Lezzeti dillere destan aslında yapımı çokkkk kolay sadece pişmesi biraz zaman aldıgı için sabır isteyen bir yemektir.Hemen tarife geçeyim MALZEMELER 1 kg kuzu eti 10 tane kıska soğan tuz .karabiber 2 su bardagı haşlanmış nohut 2 su bardagı pirinç tereyag tabiki olmazsa olmazı delikli küp ve ona uygun bir kap Yapılışı:Eti soganı bir kapta tuz ve karabiberle harmanlayın.Sonra küpün içine koyun  testinin ağız kısmı tencereye taban kısmı yukarıya gelecek şekilde tencerenin ortasına yerleştireceğiz ve testi tencerenin ortasına denk gelecek kenarlarda da dört beş parmak boş yer kalmalı tencereye testiyi kapatınca boş kalan yerlere birkaç parça et koymalı ( böylece küpün içindeki etinde pişip pişmedini anlayalım)  Tencerenin içine de yaklaşık 3 litre su koyun ve ocağın altını açın suyun içine de biraz tuz attın  su kaynadıkça suyun buharıyla testi içindeki etler de pişecek iki saat sonra tencerenin boş kısmına attığımız etler pişti mi diye kontrol edebilirsiniz.2 su ba...

KARADUT ŞURUBU VE FAYDALARI

MALZEMELER   1 kg karadut 1 su bardagı şeker   1,5 lt su      YAPILIŞI: Dutlar temizlenir.üzerine şeker konulur ve kaynatılır.(15-20dk)     Süzgeçten süzülüp soğuk içilir.Yanında maden suyuyla içilmesi daha faydalıdır.Şifa olsun içenlere Faydaları saymakla bitmez bu karadutu sizin için araştırdım.Hem faydalarını hemde karadut şurubu yapımını sizinle paylaşayım istedim. KARADUTUN BESİN DEĞERİ: Karadutta E, K   ve C vitamini bulunur. Yüksek antioksidan özelliği bulunan bu meyve ayrıca sodyum, tiamin, potasyum ve niasin içerir. Yüksek değerli mineral içerir. Magnezyum, demir, bakır, mangan, çinko, selenyum ve karoten açısından zengindir. Birçok meyvenin aksine zeaksantin ve lutein içermediğinden diyet yapanlar için de ideal bir besindir. Karadut Şurubunun Faydaları C vitamini açısından zengin olan karadut nezle grip gibi hastalıklara karşı vücudu korur.        Sinirlerin güçlenme...

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN

Türk tarihine altın harflerle yazılmış olan 30 Ağustos Zaferi, Türk milleti için son derece önemli bir zaferdir. Başkomutan Mustafa Kemal’in bizzat yönettiği meydan muharebesi sonucunda, düşman vatan topraklarından tamamen atılmış, bu sayede düşman işgaline nihayet bir son verilmiştir.  30 Ağustos zaferi, Türk milletinin asla esir edilemeyeceğini; semaları süsleyen Türk Bayrağı’nı gönderden indirilemeyeceğini ve gök kubbeyi çınlatan ezan seslerinin dindirilemeyeceğini bütün dünyaya ilan eden kutsal bir zaferdir. Bu zafer.e mukaddes değerlerimizi düşman saldırısından kurtarmakla kalmamış; aynı zamanda esaret altında bulunan diğer Müslüman milletlere de ilham kaynağı olmuştur.Oya Çiçekcilikiğin bu anlamlı günde çiçeklerden yapmış olduğu gibi ne diyoruz’BU TOPRAKLARDA MUSTAFA KEMALLER YENİLMEZ’.Tüm Türk ulusunun 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.                       ...