ENGİNAR DOLMASI:
3adet enginar
1 tane kuru sogan
1 kase garnitür (patates,havuç bezelye)
Zeytinyağı
Limon
Tuz
Şeker
Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi Yapılışı:
Enginarları temizleyerek küçük bir tencereye koyun.Üzerini
geçecek kadar su koyun 1 tane limon suyu ekleyin kapaganı kapatın.Enginarlar
pişene kadar haşlayın.İnce doğradığımız soğanı az sıvı yağıyla pembeleşene
kadar kavurun.Hazır garnitür varsa onuda üzerine ekleyip bikaç dk pişirin.
Servis tabağına aldığınız pişmiş enginarların içerisine
hazırladığımız iç malzemesinden doldurun.
Yarım çay bardağı kadar zeytin yağın içerisine 1 adet
limonun suyunu, tuz ve 1 çay kaşığı şekeri karıştırarak sos hazırlayın ve
enginarların üzerine sosu gezdirin.
Dereotu ve limonla süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Afiyet şifa olsun
Enginar sağlık açısından önemli bir bitkidir.Genellikle yaz
aylarında Akdeniz bölgesinde yetişir.Tam mevsimiyken hadi bakalım enginar
yemeğe...
Enginarın faydası aslında saymakla bitmez tam bir mucizevi
bitkidir.Sinir sistemi hastalığından,kolestrole kansere kadar her şeye faydalı
bir bitkidir.Protein.mineral ve karbonhidrat yönünden zengindir.
ENGİNARIN BAZI FAYDALARI:
Düşük yağ içeriği nedeni ile de, diyet dostu bir sebzedir.
Karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli
çalışmasına yardımcı olur.
Yağların sindirimin ve absorbe edilmesini de sağlayan
Enginar, adeta bağırsakları yıkayarak, temizler.
A,D, D2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin olan enginar;
beyin yorgunluğunu giderir.
Yüksek protein içeriği nedeniyel kalp adalelerini kuvvetlendiren
enginar;
Üre ve kolestrolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar.
Kandaki şekeri düşeren bu değerli sebze, şeker hastaları
için de çok faydalıdır.
Mide ve bağırsakları dezefenkte eder.
Vücuda canlılık verir.
Karaciğeri korur, karaciğer hastalıklarının daha çabuk
iyileşmesini sağlar
Böbrek ve bağırsakların düzenliçalışmasına yardımcı olur.
Sindirimi kolaylaştırır.
Kandaki şeker oranını ayarlar, kolestrolü düşürür.
Vücuda dinçlik verir
Kalp sağlığı için faydalıdır
İshali keser ve önler.
Kanı temizler.
Tüylü kabuklarının kaynatılıp yıkanmasıyla saçlar güçlenir.
Sağlık ve şifa kaynağı enginarın hangi yemeğini yaparsanız
yapın hem lezzet hem de ömrünüze ömür katar.Yazınız hafif leziz ve sağlıklı
geçsin enginarla birlikte geçsin.
Eğitmen Şef
Sevda ÖZKARA