Ana içeriğe atla

Çölyak hastalıgı ve ÇÖLYAKLILAR İÇİN EKMEK YAPIMI





 ÇÖLYAKLA YAŞAM…“BİR DİLİM EKMEK YEMEK BİR BARDAK ÇAMAŞIR SUYU İÇMEK  GİBİDİR…”
Çölyak Hastalığı mide, ince bağırsak ve kalın bağırsakta genetik olarak hassas kişilerde ortaya çıkan ve ince bağırsağı etkileyen hayat boyu devam eden durumdur. Kısaca bağırsak alerjisi de denir.
Gluten ince bağırsağın çeperine zarar vererek gıdalardan yeterli besinleri almasına engel olur ve beslenme eksikliğine benzeyen bir rahatsızlığa yol açar. Çölyak hastalığının tedavisi ömür boyu sıkı bir glutensiz diyet takip etmektir.
Pekiyi bu guluten dediğimiz madde nelerde bulunur onu inceleyelim. Gluten buğdayda bulunan bir proteindir. Çölyak hastalarına zararlı olan benzer proteinler çavdar, arpa ve bazen de yulafta bulunur.
Çölyak hastalıgı nasıl anlaşılır: Çölyak hastalığının birçok belirtisi vardır. Bu belirtiler çeşitli şekillerde ortaya çıkmakta, bazen de hastalık herhangi bir belirtiye neden olmadan ince bağırsakta yayılabilmektedir. En çok karşılaşılan belirtiler arasında; kilo kaybı, geç gelişme, sıklaşan kabız veya ishaller, cilt döküntüsü yer almaktadır. Bu belirtiler başka rahatsızlıkların da belirtileri arasında yer aldığı için Çölyak Hastalığı’nın en iyi tanısı düzenli olarak yapılan doktor kontrolleridir.
Çölyakı tetikleyen genetik özellikler olduğu gibi bazı faktörlerde etkiler bunlar; Kalitesiz unlu gıda tüketimi, cerrahi operasyonlar, çeşitli enfeksiyonlar, stres gibi birçok farklı etken ilgili geni tetikleyebilir ve Çölyak’a neden olabilir, fakat hastalığın ortaya çıkmasında esas faktörün genetik olarak söz konusu geni taşımak olduğu unutulmamalıdır.

Evet, şimdi Çölyak hastaları neleri yemeli neleri yememeli onlara bakalım:
ÇÖLYAK HASTALARININ KAÇINMASI GEREKEN YİYECEKLER:
Ekmek, Krakerler, Tahıl, Makarna, Kurabiye, pasta ve börekler

ÇÖLYAK HASTALARININ GÜVENLE  YİYEBİLECEĞİ GIDALAR:
Meyve ve sebzeler Et, balık ve kümes hayvanları (panesiz), Çoğu süt ürünleri, Glutensiz un (pirinç, soya, mısır, patates), Patates..

EVİNİZDE ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN GLUTENSİZ EKMEK HAZIRLAMA:
Glutensiz unlarla yemek yapmak, geleneksel unlarla yemek yapmaktan biraz farklıdır. Çünkü unda gluten bulunmadığı için hamur yapışkan olmaz,  hamurun elastikiyeti daha az olur,  hazırlanan yemekler normalden daha hızlı bayatlar
GLUTENSİZ EKMEK HAZIRLAMA MALZEMELERİ:
  • 2 su bardağı glutensiz un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 10 gr yaş maya
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık su
  •  EKMEK YAPILIŞI:BÜTÜN MALZEMELER KARIŞTIRILIP PÜRÜZSÜZ BİR HAMUR ELDE EDİLİR.ELDE EDİLEN HAMUR ÖNCE DEN YAĞLANMIŞ EKMEK TAVASI VEYA KEK  KALIBINA DÖKÜLÜR.ÜZERİ PÜRÜZSÜZ OLSUN DİYE ELLE DÜZGÜNLEŞTİRİLİR.HAMUR SICAK BİRYERDE MAYALANDIRILIR.30 DK KADAR.ÜZERİ BİR FIRÇA YARDIMIYLA HAFİF NEMLENDİRİLİR.EKMEKLERİN DAHA PARLAK OLMASI İÇİN ISIYA DAYANIKLI KÜÇÜK BİR KABA SU DOLDURUP FIRININ ARKA KISMINA YERLEŞTİRİLİR.ÖNCEDEN ISITILMIŞ 200 DERECE FIRINDA 35 -40 DAKİKA PİŞİRİLİR..
    AFİYET OLSUN

    ÇÖLYAK HASATLARI İÇİN GLUTENSİZ MOZAİK PASTA YAPIMI MALZEMELER:
    500 gr gulutensiz  bisküvi, 125 gr margarin, 4 çorba kaşığı kakao, 1 su bardağı süt, 1 küçük paket Hindistan cevizi tozu.

    ÇÖLYAK HASATLARI İÇİN GLUTENSİZ MOZAİK PASTA YAPIMI HAZIRLANIŞI:
    Bisküvileri bir kapta parçalayın. Başka bir kapta margarini kakao ve süt ile eritip
    oluşan karışımı bisküvilere ilave edin. Ortaya çıkan karışımı bir alüminyum folyoya
    yerleştirip  rulo şeklinde sarın. Buzlukta 2 - 3 saat beklettikten sonra servis yapın

    Sağlıcakla afiyetle kalın…
                                                                     Egitmen şef Sevda ÖZKARA

    Bu blogdaki popüler yayınlar

    SEVDA'NIN YORUMUYLA AYAŞ KAPAMA

    Lezzeti dillere destan aslında yapımı çokkkk kolay sadece pişmesi biraz zaman aldıgı için sabır isteyen bir yemektir.Hemen tarife geçeyim MALZEMELER 1 kg kuzu eti 10 tane kıska soğan tuz .karabiber 2 su bardagı haşlanmış nohut 2 su bardagı pirinç tereyag tabiki olmazsa olmazı delikli küp ve ona uygun bir kap Yapılışı:Eti soganı bir kapta tuz ve karabiberle harmanlayın.Sonra küpün içine koyun  testinin ağız kısmı tencereye taban kısmı yukarıya gelecek şekilde tencerenin ortasına yerleştireceğiz ve testi tencerenin ortasına denk gelecek kenarlarda da dört beş parmak boş yer kalmalı tencereye testiyi kapatınca boş kalan yerlere birkaç parça et koymalı ( böylece küpün içindeki etinde pişip pişmedini anlayalım)  Tencerenin içine de yaklaşık 3 litre su koyun ve ocağın altını açın suyun içine de biraz tuz attın  su kaynadıkça suyun buharıyla testi içindeki etler de pişecek iki saat sonra tencerenin boş kısmına attığımız etler pişti mi diye kontrol edebilirsiniz.2 su ba...

    30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN

    Türk tarihine altın harflerle yazılmış olan 30 Ağustos Zaferi, Türk milleti için son derece önemli bir zaferdir. Başkomutan Mustafa Kemal’in bizzat yönettiği meydan muharebesi sonucunda, düşman vatan topraklarından tamamen atılmış, bu sayede düşman işgaline nihayet bir son verilmiştir.  30 Ağustos zaferi, Türk milletinin asla esir edilemeyeceğini; semaları süsleyen Türk Bayrağı’nı gönderden indirilemeyeceğini ve gök kubbeyi çınlatan ezan seslerinin dindirilemeyeceğini bütün dünyaya ilan eden kutsal bir zaferdir. Bu zafer.e mukaddes değerlerimizi düşman saldırısından kurtarmakla kalmamış; aynı zamanda esaret altında bulunan diğer Müslüman milletlere de ilham kaynağı olmuştur.Oya Çiçekcilikiğin bu anlamlı günde çiçeklerden yapmış olduğu gibi ne diyoruz’BU TOPRAKLARDA MUSTAFA KEMALLER YENİLMEZ’.Tüm Türk ulusunun 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.                       ...

    KARADUT ŞURUBU VE FAYDALARI

    MALZEMELER   1 kg karadut 1 su bardagı şeker   1,5 lt su      YAPILIŞI: Dutlar temizlenir.üzerine şeker konulur ve kaynatılır.(15-20dk)     Süzgeçten süzülüp soğuk içilir.Yanında maden suyuyla içilmesi daha faydalıdır.Şifa olsun içenlere Faydaları saymakla bitmez bu karadutu sizin için araştırdım.Hem faydalarını hemde karadut şurubu yapımını sizinle paylaşayım istedim. KARADUTUN BESİN DEĞERİ: Karadutta E, K   ve C vitamini bulunur. Yüksek antioksidan özelliği bulunan bu meyve ayrıca sodyum, tiamin, potasyum ve niasin içerir. Yüksek değerli mineral içerir. Magnezyum, demir, bakır, mangan, çinko, selenyum ve karoten açısından zengindir. Birçok meyvenin aksine zeaksantin ve lutein içermediğinden diyet yapanlar için de ideal bir besindir. Karadut Şurubunun Faydaları C vitamini açısından zengin olan karadut nezle grip gibi hastalıklara karşı vücudu korur.        Sinirlerin güçlenme...