Çölyak Hastalığı mide, ince bağırsak ve kalın bağırsakta genetik olarak hassas kişilerde ortaya çıkan ve ince bağırsağı etkileyen hayat boyu devam eden durumdur. Kısaca bağırsak alerjisi de denir.
Gluten ince bağırsağın çeperine zarar vererek gıdalardan yeterli besinleri almasına engel olur ve beslenme eksikliğine benzeyen bir rahatsızlığa yol açar. Çölyak hastalığının tedavisi ömür boyu sıkı bir glutensiz diyet takip etmektir.
Pekiyi bu guluten dediğimiz madde nelerde bulunur onu inceleyelim. Gluten buğdayda bulunan bir proteindir. Çölyak hastalarına zararlı olan benzer proteinler çavdar, arpa ve bazen de yulafta bulunur.
Çölyak hastalıgı nasıl anlaşılır: Çölyak hastalığının birçok belirtisi vardır. Bu belirtiler çeşitli şekillerde ortaya çıkmakta, bazen de hastalık herhangi bir belirtiye neden olmadan ince bağırsakta yayılabilmektedir. En çok karşılaşılan belirtiler arasında; kilo kaybı, geç gelişme, sıklaşan kabız veya ishaller, cilt döküntüsü yer almaktadır. Bu belirtiler başka rahatsızlıkların da belirtileri arasında yer aldığı için Çölyak Hastalığı’nın en iyi tanısı düzenli olarak yapılan doktor kontrolleridir.
Çölyakı tetikleyen genetik özellikler olduğu gibi bazı faktörlerde etkiler bunlar; Kalitesiz unlu gıda tüketimi, cerrahi operasyonlar, çeşitli enfeksiyonlar, stres gibi birçok farklı etken ilgili geni tetikleyebilir ve Çölyak’a neden olabilir, fakat hastalığın ortaya çıkmasında esas faktörün genetik olarak söz konusu geni taşımak olduğu unutulmamalıdır.
Evet, şimdi Çölyak hastaları neleri yemeli neleri yememeli onlara bakalım:
ÇÖLYAK HASTALARININ KAÇINMASI GEREKEN YİYECEKLER:
Ekmek, Krakerler, Tahıl, Makarna, Kurabiye, pasta ve börekler
ÇÖLYAK HASTALARININ GÜVENLE YİYEBİLECEĞİ GIDALAR:
Meyve ve sebzeler Et, balık ve kümes hayvanları (panesiz), Çoğu süt ürünleri, Glutensiz un (pirinç, soya, mısır, patates), Patates..
EVİNİZDE ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN GLUTENSİZ EKMEK HAZIRLAMA:
Glutensiz unlarla yemek yapmak, geleneksel unlarla yemek yapmaktan biraz farklıdır. Çünkü unda gluten bulunmadığı için hamur yapışkan olmaz, hamurun elastikiyeti daha az olur, hazırlanan yemekler normalden daha hızlı bayatlar
GLUTENSİZ EKMEK HAZIRLAMA MALZEMELERİ:
AFİYET OLSUN
ÇÖLYAK HASATLARI İÇİN GLUTENSİZ MOZAİK PASTA YAPIMI MALZEMELER:
500 gr gulutensiz bisküvi, 125 gr margarin, 4 çorba kaşığı kakao, 1 su bardağı süt, 1 küçük paket Hindistan cevizi tozu.
ÇÖLYAK HASATLARI İÇİN GLUTENSİZ MOZAİK PASTA YAPIMI HAZIRLANIŞI:
Bisküvileri bir kapta parçalayın. Başka bir kapta margarini kakao ve süt ile eritip
oluşan karışımı bisküvilere ilave edin. Ortaya çıkan karışımı bir alüminyum folyoya
yerleştirip rulo şeklinde sarın. Buzlukta 2 - 3 saat beklettikten sonra servis yapın
Sağlıcakla afiyetle kalın…
Egitmen şef Sevda ÖZKARA