
Osmanlı -Türk mutfagının içerdigi lezetlerin ,dünya mutfakları arasındaki seçkin yeri herkesin malümudur.Bu zengin ve kaliteli mutfagın sınırsız lezzetleri arasında Türk tatlıları elbette önemli yere sahiptir.Bu mutfagın geleneksel diye nitellendirdigi lezetlerden en önemlisi dogu batı sentezine layık olan güllaç tatlısıdır.Uzmanlar güllacın ihtiva ettigi B ve E vitamini nedeniyle bagışıklık sistemini kuvetlendirdigi bu vitaminlerin sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkileri oldugunu oruçtan dolayı düşen kan şekerinin normal seviyeye gelmesine yardımcı oldugunu söylüyorlar.Evet gelelim meşhur güllacımızın tarifine:)
MALZEMELER:
16 yaprak güllaç
3litre süt
750 gr toz şeker
çekilmiş ceviz
gülsuyu(istege baglı)
ÜZERİ İÇİN:
toz fıstık
ceviz
kiraz şekerlemesi yada vişne
HAZIRLANIŞI:3litre süt şekerle birlikte ılık hale getirilir.Sonra tepsiye konan herbir güllaç yapragının parlak tarafı üzerine kepçe ile ılık süt gezdirilir.Güllaç yaprakları bittiginde kalan süt güllaçların üzerine gezdirilir.Buzdolabında yarım saat dinlendirilip üzerine fıstık badem ceviz serpilerek istege göre gül suyu serpilerek servis edilir. AFİYET ŞİFA OLSUN
Egitmen şef Sevda ÖZKARA