Ana içeriğe atla

SEVDA ÖZKARA'DAN AŞURENİN TARİFİ VE ÖNEMİ


Muharrem ayının 10. günü olan Aşure  günü İslam inancına göre çok önemli olaylara şahitlik etmiştir ve kutsal sayılmaktadır. Bu yıl Aşure günü 20 Eylül 2018 Perşembe gününe denk gelmektedir
AŞURENİN TARİFİ:
Malzemeler;
 1,5 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı nohut
 Yarım su bardağı kurufasulye
Yarım su bardağı kuru üzüm
10-15 adet kuru kayısı
 1 su bardağı yer fıstığı
 7-8 adet kuru incir
1 adet elma
 2 su bardağı şeker
 Tuz
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz , fındık içi
Yeşil fıstık
 Tarçın
YAPILIŞI: Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Dahasonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmakgeçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın. Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Sıcak su ileakşamdan ıslatın. Bir tencereye aktarın. Buğdayların üzerine dörtparmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın.Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkaın.Kayısılar ı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Bir tencereye kayısı veüzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile10-15 dakika kadar kaynatın.Büyükçe bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı vekuru meyveleri sularıyla beraber aktarın. Suyu yeterli değilseyeterince kaynamış su ilave edin.( baklagillere sonradan ilave edilensoğuk su sertleştirir. Ben sulu yapıyorum. Sebebi aşure piştikten 1 saatkadar sonra katılaşmaya başlıyor. Ayrıca biz sulu seviyoruz.) Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin. Kaynamayabaşlayınca şekerini ilave edin. Şekerin miktarını kendi damakzevkinize göre ayarlayabilirdiniz.)10-15 dakika kadar daha kaynatın.Altını kapatın. Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları,incirleri ve yer fıstığını ilave edin. Bir çimdik tuz katın vekarıştırın. (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 subardağı soğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığı nişasta ilave edebilirler) Tarçın ve cevizi servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine serpin. Eğer cevizi tencereye karıştırırsanız aşureniz kararır.
AŞURE GÜNÜ:"Şehrullahi'l-Muharrem" olarak meşhurdur. "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinir. Muharrem ayının onuncu gecesi, Aşure gecesidir. Ertesi günü de Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kur'an-ı kerim'de, kıymet verilen dört aydan biridir. Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duâları Aşure günü kabul etmiştir. Bugünde Cenab-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bu­lunmuştur.Aşura Gününün Allah katında da çok seçkin bir yerinin olduğunu Fecr Suresinin ikinci ayeti olan;"On geceye yemin olsun" ifadelerinin tefsirinden öğrenmekteyiz.

Aşure Günü Olan ve Olacak Olan Önemli Olaylar
· Yerlerin ve göklerin yaratılması,
· Hz. Âdem'in tövbesinin kabûl edilmiştir.
· Hz. Nuh'un gemisi Cudi Dağının üzerine demirlemiştir.
· Hz. Yûnus'un balığın karnından çıkması,
· Hz. İbrahim (a.s.)'in dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması,
· Hz. İdris'in göğe çıkarılması,
· Hz. Süleyman (a.s.)'a saltanat verilmesi,
· Hz. Yakub'un oğlu Hz. Yusuf'a kavuşması, gözlerinin görmeye başlaması, Hz. Yusuf'un kuyudan çıkması,
· Hz. Eyyûb'un hastalıktan kurtulması,
· Hz. Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi ve Firavun ordusu ile birlikte helak olması,
· Hz. İsâ'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu.
· Hz. Musa (a.s.)'nın Firavun'un şerrinden kurtulması,
· Hz. Hüseyin (r.a.)'in şehid edilmesi,
· Kıyâmetin kopması da Aşûre günü olacaktır.
· Hz. Aişe'nin belirttiğine göre, Kabe'nin örtüsü daha önceleri Aşura gününde değiştirilirdi.
AFİYET OLSUN
                                                                                      Eğitmen şef Sevda ÖZKARA

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEVDA'NIN YORUMUYLA AYAŞ KAPAMA

Lezzeti dillere destan aslında yapımı çokkkk kolay sadece pişmesi biraz zaman aldıgı için sabır isteyen bir yemektir.Hemen tarife geçeyim MALZEMELER 1 kg kuzu eti 10 tane kıska soğan tuz .karabiber 2 su bardagı haşlanmış nohut 2 su bardagı pirinç tereyag tabiki olmazsa olmazı delikli küp ve ona uygun bir kap Yapılışı:Eti soganı bir kapta tuz ve karabiberle harmanlayın.Sonra küpün içine koyun  testinin ağız kısmı tencereye taban kısmı yukarıya gelecek şekilde tencerenin ortasına yerleştireceğiz ve testi tencerenin ortasına denk gelecek kenarlarda da dört beş parmak boş yer kalmalı tencereye testiyi kapatınca boş kalan yerlere birkaç parça et koymalı ( böylece küpün içindeki etinde pişip pişmedini anlayalım)  Tencerenin içine de yaklaşık 3 litre su koyun ve ocağın altını açın suyun içine de biraz tuz attın  su kaynadıkça suyun buharıyla testi içindeki etler de pişecek iki saat sonra tencerenin boş kısmına attığımız etler pişti mi diye kontrol edebilirsiniz.2 su ba...

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN

Türk tarihine altın harflerle yazılmış olan 30 Ağustos Zaferi, Türk milleti için son derece önemli bir zaferdir. Başkomutan Mustafa Kemal’in bizzat yönettiği meydan muharebesi sonucunda, düşman vatan topraklarından tamamen atılmış, bu sayede düşman işgaline nihayet bir son verilmiştir.  30 Ağustos zaferi, Türk milletinin asla esir edilemeyeceğini; semaları süsleyen Türk Bayrağı’nı gönderden indirilemeyeceğini ve gök kubbeyi çınlatan ezan seslerinin dindirilemeyeceğini bütün dünyaya ilan eden kutsal bir zaferdir. Bu zafer.e mukaddes değerlerimizi düşman saldırısından kurtarmakla kalmamış; aynı zamanda esaret altında bulunan diğer Müslüman milletlere de ilham kaynağı olmuştur.Oya Çiçekcilikiğin bu anlamlı günde çiçeklerden yapmış olduğu gibi ne diyoruz’BU TOPRAKLARDA MUSTAFA KEMALLER YENİLMEZ’.Tüm Türk ulusunun 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.                       ...

KARADUT ŞURUBU VE FAYDALARI

MALZEMELER   1 kg karadut 1 su bardagı şeker   1,5 lt su      YAPILIŞI: Dutlar temizlenir.üzerine şeker konulur ve kaynatılır.(15-20dk)     Süzgeçten süzülüp soğuk içilir.Yanında maden suyuyla içilmesi daha faydalıdır.Şifa olsun içenlere Faydaları saymakla bitmez bu karadutu sizin için araştırdım.Hem faydalarını hemde karadut şurubu yapımını sizinle paylaşayım istedim. KARADUTUN BESİN DEĞERİ: Karadutta E, K   ve C vitamini bulunur. Yüksek antioksidan özelliği bulunan bu meyve ayrıca sodyum, tiamin, potasyum ve niasin içerir. Yüksek değerli mineral içerir. Magnezyum, demir, bakır, mangan, çinko, selenyum ve karoten açısından zengindir. Birçok meyvenin aksine zeaksantin ve lutein içermediğinden diyet yapanlar için de ideal bir besindir. Karadut Şurubunun Faydaları C vitamini açısından zengin olan karadut nezle grip gibi hastalıklara karşı vücudu korur.        Sinirlerin güçlenme...