Sanırım lahmacun sevmeyenimiz azdır. Lahmacunun tarihi çok
eskilere, babillere kadar dayanır. Doğuya özgü bir yemektir ve yaklaşık olarak
5000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Lahmacuna kimi yerlerde Türk Pizzası adı
verilir. 1960 yıllardan sonra ülkemizin doğu bölgelerinden tüm ülkeye yayılmış
ve büyük ilgi görmeye başarmıştır.
HAMURU:
500 gr un
1 Tatlı kaşığı tuz
5 gr yaş maya
5 yemek kaşığı ılık su
1 tatlı kaşığı toz
şeker
1 Su bardağı su
İÇİ İÇİN:
300 gr orta yağlı kıyma
1 adet rendelenmiş soğan
2 adet rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı pul
biber
Az isot(isteğe göre)
1 tatlı kaşığı toz biber
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım d demet maydanoz
3 yemek kaşığı su
YAPILIŞI: Hamuru için yoğurma kabınıza ılık su şeker ve mayayı alın,
azar azar unu ekleyin, tuzunu da koyup ele yapışmayacak yumuşak bir hamur
yoğurun.Dinlendirmeye bırakın.
İç harcını yapmak için ya sebzeleri küçük küçük doğrayın
yada zırhtan geçirin.Ben blenderden çektim en son salça ve az suyunu koyup
iyice yuğurdum. Mayalanan hamuru tezgahı unlayıp tekrar 2-3 dk yoğurun, hamuru
açabileceğiniz büyüklükte bezelere ayırın.hamuru 2-3 cm kalınlığında açın. Üzerlerine
lahmacun içinden koyup iyice yayın.250 derece kızgın fırında pişirin. Üzerinin
malzemesi pişmişse fırından çıkarabilirsiniz. Sıcak sıcak üzerine maydonoz ve
limon sıkarak afıyetle tüketin.
Eğitmen şef Sevda ÖZKARA