1800’lü yıllarda Sultan Abdülaziz Napolyon’u ziyarete gider. Ve o sırada kraliçeye aşık olur. Ama bu aşk imkansız denecek kadar zordur. Daha sonrasında Sultan da, Napolyon’u kendi sarayına davet eder. Ancak davete gidemeyen Napolyon, kendi yerine kraliçeyi gönderir. Bu sırada Hünkar, heyecanından dolayı yapılan hiçbir yemeği beğenmez. Kraliçe ziyarete giderken yanında Fransız bir aşçı götürür. Aşçının Osmanlı mutfağında İmparatoriçe Eugenie İstanbul'a geldiğinde aşçısını da beraberinde getirmişti. Aşçısı beşamel sos hazırlarken, Osmanlı aşçısının dikkatini çekti ve Osmanlı aşçısı beşamel sosa közlenmiş patlıcan katarak bir deneme yaptı. Üstüne imparatorluğun tarih boyunca pek sevdiği eti de ekledi ve padişaha sundu. Padişah yemeği çok sevdiğinden, yemeğin adı hünkar beğendi oldu.
MALZEMELER:
3 büyük patlıcan
1,5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
Az Karabiber
250 gr. Kuşbaşı doğranmış kuzu eti
1 orta boy soğan
2 adet biber
1 közlenmiş domates
2 adet domates rendesi
YAPILIŞI: Eti ısıtılmış bir tencereye alıp yüksek ateşte
karıştırarak kavurun.Kendi suyunu verince ağzını kapatıp, saldığı suyu çekene
kadar pişirin. Pişen ete doğranmış soğan ve biberleri ekleyip 10 dakika kadar
pişirin.domates rendesini tuz ve karabiberini ekleyip karıştırın. Domates
suyunu çekince altını kapatın.Patlıcanları
közleyin kapya biberide közleyin kabuklarını
soyup bir kaba alın.Patlıcanları ve kapya biberi küçük küçük doğrayın.Bir tencereye tereyağı
ve unu alıp,unun kokusu çıkana kadar kavurun.Sütünü ilave edin. Muhallebi
kıvamına gelince patlıcanları çok az karabiberi ve tuzu ekleyip karıştırın.2
dakika kadar bu şekilde pişirin. Servis tabağına alıp yayın.Üzerine sıcak
olarak önceden pişirdiğiniz eti koyun.Kenarlarına bie közlenmiş sivribiber ve közlenmiş
domatesle süsleyin. Soğutmadan servis edin.AFİYET OLSUN
Eğitmen şef Sevda ÖZKARA