Ana içeriğe atla

SEVDA ÖZKARA'DAN TARHANA ÇORBASI


TARİFİNDEN ÖNCE TARHANANIN HİKAYESİNİ PAYLAŞAYIM SİZLERLE:
Zamanın padişahı Yavuz Sultan Selim halkının arasına karışmayı çok severdi. Bir ramazan günü veziriyle şehre inerler. Dolaşırken padişah vezirine, bugün iftar vakti hangi evin önünde durursak orucumuzu orada açalım demiş. Veziri bunu kabul etmiş.
Geze geze iftar vakti gelmiş ve durdukları evin kapısını çalmışlar. Evin sahibi kapıyı açmış, misafirlerini buyur etmiş. İçeri giren padişah, yer sofrasında ,üzerinde dumanı tüten çorbayı ve yanında bir kaç pideyi görmüş. Misafirlerini sofraya buyur ederek oruçlarını açmışlar. Alışkanlıktan olsa gerek, vezir sürekli "hünkarım" ,"değerli padişahım" deyip duruyormuş. Bu sözlerden ,evin sahibi onun padişah olduğunu anlamış. Çok utanmış, sıkılmış ve üzüntü duymuş. Çünkü koca padişaha ikram edecek daha güzel bir şeyi olmadığı için. Padişah bunu fark edince, ikramın en güzelinin bu olduğunu söyleyerek gönül almış ve ev sahibinin üzüntüsünü hafifletmiş.
Ev sahibi kusura bakmayın padişahım "darhane" çorbası da ancak bu kadar olur demiş. Ve bugünkü Türkçemizde de adı "darhane" olan bu çorba " tarhana " olarak anılmıştır.

MALZEMELER:
12 Yemek kaşığı tarhana
1Llitre et suyu
1 Litre su
2 Diş sarımsak
1 Yemek kaşığı biber salçası
50 Gr. tere yağ
Yeterince tuz
Pul biber 
Nane
1 kaşık biber salçası

YAPILIŞI: Kurutulmuş torbalarda yada cam kavanozlarda muhafaza edilen tarhanadan 12 kaşık alınıp 1 bardak su ile ıslatılır. Tencereye 30 Gr. Tere yağ konulur, 2 diş sarımsak, 1 kaşık biber salçası, konularak kavrulur. Üzerine su ile ıslatılmış tarhana konulur su ile açılıp et suyu ilave edilir. Kaynayana kadar karıştırılır. 10 dk. kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Ayrı bir tavada 20 gr tere yağ eritilir pul biber ve nane katılır. Pişen tarhananın üzerine dökülür.

AFİYET OLSUN:)

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEVDA'NIN YORUMUYLA AYAŞ KAPAMA

Lezzeti dillere destan aslında yapımı çokkkk kolay sadece pişmesi biraz zaman aldıgı için sabır isteyen bir yemektir.Hemen tarife geçeyim MALZEMELER 1 kg kuzu eti 10 tane kıska soğan tuz .karabiber 2 su bardagı haşlanmış nohut 2 su bardagı pirinç tereyag tabiki olmazsa olmazı delikli küp ve ona uygun bir kap Yapılışı:Eti soganı bir kapta tuz ve karabiberle harmanlayın.Sonra küpün içine koyun  testinin ağız kısmı tencereye taban kısmı yukarıya gelecek şekilde tencerenin ortasına yerleştireceğiz ve testi tencerenin ortasına denk gelecek kenarlarda da dört beş parmak boş yer kalmalı tencereye testiyi kapatınca boş kalan yerlere birkaç parça et koymalı ( böylece küpün içindeki etinde pişip pişmedini anlayalım)  Tencerenin içine de yaklaşık 3 litre su koyun ve ocağın altını açın suyun içine de biraz tuz attın  su kaynadıkça suyun buharıyla testi içindeki etler de pişecek iki saat sonra tencerenin boş kısmına attığımız etler pişti mi diye kontrol edebilirsiniz.2 su ba...

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN

Türk tarihine altın harflerle yazılmış olan 30 Ağustos Zaferi, Türk milleti için son derece önemli bir zaferdir. Başkomutan Mustafa Kemal’in bizzat yönettiği meydan muharebesi sonucunda, düşman vatan topraklarından tamamen atılmış, bu sayede düşman işgaline nihayet bir son verilmiştir.  30 Ağustos zaferi, Türk milletinin asla esir edilemeyeceğini; semaları süsleyen Türk Bayrağı’nı gönderden indirilemeyeceğini ve gök kubbeyi çınlatan ezan seslerinin dindirilemeyeceğini bütün dünyaya ilan eden kutsal bir zaferdir. Bu zafer.e mukaddes değerlerimizi düşman saldırısından kurtarmakla kalmamış; aynı zamanda esaret altında bulunan diğer Müslüman milletlere de ilham kaynağı olmuştur.Oya Çiçekcilikiğin bu anlamlı günde çiçeklerden yapmış olduğu gibi ne diyoruz’BU TOPRAKLARDA MUSTAFA KEMALLER YENİLMEZ’.Tüm Türk ulusunun 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.                       ...

KARADUT ŞURUBU VE FAYDALARI

MALZEMELER   1 kg karadut 1 su bardagı şeker   1,5 lt su      YAPILIŞI: Dutlar temizlenir.üzerine şeker konulur ve kaynatılır.(15-20dk)     Süzgeçten süzülüp soğuk içilir.Yanında maden suyuyla içilmesi daha faydalıdır.Şifa olsun içenlere Faydaları saymakla bitmez bu karadutu sizin için araştırdım.Hem faydalarını hemde karadut şurubu yapımını sizinle paylaşayım istedim. KARADUTUN BESİN DEĞERİ: Karadutta E, K   ve C vitamini bulunur. Yüksek antioksidan özelliği bulunan bu meyve ayrıca sodyum, tiamin, potasyum ve niasin içerir. Yüksek değerli mineral içerir. Magnezyum, demir, bakır, mangan, çinko, selenyum ve karoten açısından zengindir. Birçok meyvenin aksine zeaksantin ve lutein içermediğinden diyet yapanlar için de ideal bir besindir. Karadut Şurubunun Faydaları C vitamini açısından zengin olan karadut nezle grip gibi hastalıklara karşı vücudu korur.        Sinirlerin güçlenme...