PERDE PİLAVI
Pilav için:
2 su bardağı pirinç
4 yemek kaşığı
tereyağ
2 çorba kaşığı kuş
üzümü
1 su bardağı
badem(haşlanıp kabuğu soyulmuş)
2 çorba kaşığı çam
fıstığı
3,5 su bardağı tavuk
suyu,tuz ve karabiber
Hamuru için:
1 küçük paket Tereyağ
2 yumurta
2,5 su bardağı un
1,5 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Pirinç ayıklanıp
yıkanır,kaynamış tuzlu suda birkaç saat bekletilir. Hazırlayacağınız kalıba
yumuşamış tereyağı bolca sürün.Bademleri kalıbı ters çevirdiğinizde çıkmasını
istediğiniz şekle göre dizin. Donması içim dolaba koyun. Kalan bademleri,
fıstığı yağda pembeleştirin. Aynı yağda süzülmüş pirinci birkaç kere çevrilir
kaynar tavuk suyu konup pişirilir.Yarım saat kapak açılmadan demlenir.Sonra
pirinçler ezilmeden karıştırılır. Kavrulmuş fıstık,badem ve kuş üzümü
tuz,karabiber ilave edilir.
Hamurun hazırlanışı:
Yağın yarısı ile 2
yumurta ve tuz ezilir;2,5 bardak unla yoğrulur.Hamur dört büyük bir küçük
parçaya ayrılır.
İlk parça merdane ile
2-3mm kalınlıkta açılır.Yağlamış kalıba yerleştirilir.(Yufka kenarlarından
sarkmalı)
Aralarına minik
parçalar halinde yağ koyup,kalan yufkalar yerleştirilir.(Küçük üstü için
ayrılır.)
Dördüncü yufkadan
sonra pilavın bir kısmı hamurun üzerine konur.Araya küçük parçalara ayrlmış tavuk konur.(yufkaları delmemesi için)
En üste pilav gelecek şekilde birkaç kat böyle yerleştirilir.
Sarkan yufkalar pilavın üzerine kapatılır.Üste küçük yufka kapatılıp üzerine yağ sürülür.
. Orta hararetli fırında üzeri kızarana kadar pişirip servis tabağına ters çevrilir.AFİYET OLSUN.
Eğitmen şef Sevda ÖZKARA
