Künefe sanılanın aksine zor yapılan bir tatlı değildir.Evde
kolayca ocakta hazırlamamız mümkün.Hadi bakalım sıcacık bir künefe hazırlayalım
bereber.
Künefenin geçmişini hiç merak ettiniz mi. Hatay yöresine ait
olarak bilinen bu tatlı Adanalılar tarafından da sahiplenilmiştir.Ama aslında
bir Arap tatlısıdır.Osmanlı döneminde Yemene giden askerler orada bu tatlıyı
öğrenmişler ve önce Mersine daha sonra Hatay'a getirmişlerdir bu güzel tatlıyı.
MALZEMELER
200 gr Tel kadayıf
100 gr Dil peyniri
3 yemek kaşığı tuzsuz tereyağ
Şerbeti için:
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
3 damla limonsuyu
YAPILIŞI:
Önce şerbetimizi hazırlıyoruzki soğumaya bırakıyoruz.1
bardak şeker ve 1 bardak suyumuzu koyup şerbetimizi kaynatıyoruz.Kaynadıktan
sonra limonsuyu ekliyoruz kıvamı gelince altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.
Gelelim tel kadayıfımıza: Bıçakla minik parçalara ayırıyoruz
kıyıyoruz.Yuvarlak bir tava ayarlayıp iyice yağlıyoruz tavamızı. Buarada 3
yemek kaşığı tereyağımızı eritip bir kenarda bekletiyoruz.Kadayıfların üzerine
erittiğimiz tereyağını döküp iyice karıştırıyoruz havalandırarak kıydığımız
kadayıflarımızın yarısını tepsiye sıkıştırarak bastırarak
yerleştiriyoruz.Peynirimizi koyuyoruz en üste kalan kadayıflarımızı koyup iyice
bastırıyoruz. Kadayıfımız peynirin üzerini iyice örtmeli.Sonra kısık ateşte
künefemizi ters yüz ederek iki tarafını da iyice kızartıyoruz.Soğuyan
şerbetimizi künefenin üzerine gezdirerek döküyoruz.Arzuya göre kaymak ,fıstık
koyabiliriz üzerine.
Afiyet olsun
Eğitmen şef Sevda ÖZKARA