Kurban sonrasında elde kalan etleri değerlendirmenin en
güzel yolu elbette sucuk yapmak olacaktır.Katkı maddesi yok.Hem daha lezzetli
ve ekonomik olacaktır.
Malzemeler:
5 kg.dana eti
Yarım kg.iç yağı
30 gr. acı toz biber-50gr.tatlı toz biber
25 gr. yeni bahar
25 gr. karabiber
75 gr. kimyon
100 gr. sarmısak
75 gr. Tuz
6 metre kurutulmuş sucukluk bağırsak.
YAPILIŞI:
İki kere çektirdiğiniz kıymaya baharatını ekleyip iyice
yoğurun. Yağlı olursa daha iyi olur.Karışımı streçle kaplanıp en az 5 saat
buzdolabında dinlendirin. Kuru bağırsakları ılık suda ıslatın az sirkede
katabilirsiniz bağırsağın içinin steril olması açısından.
Daha sonra bağırsağın
içini, sıkıca ve hiç hava almayacak biçimde doldurun. (huni yada kıyma
makinasının ucundan yardım alabilirsiniz)İstenilen boyutta kesilen sucuk, kuru
ve serin bir ortamda yaklaşık 3 - 4 günde hazır olacaktır.
Not:Aynı işlemi aktarlardan alacağınız hazır sucuk
baharatıyla da yapabilirsiniz.Onun içinde 3 kg kıymaya 250 gr sucuk baharatı
ekleyebilirsiniz. Acı ve sarımsak miktarını damak zevkinize göre azaltıp
çoğaltabilirsiniz...AFİYET OLSUN
Sevda ÖZKARA | Eğitmen Şef