Bakteriler en çok sıcak ortamlarda ürer. Yaz ayları deniz
kenarları dere ve dağ etekleri, yaylalarda serinlemek için iyi bir fırsattır
ama insanlar serin ve gölge yerleri ararken bakterilerde üremek için sıcak
yerleri tercih ederler. Gerek ticari işletmelerde gerekse evlerimizde bakteri
üremesi sonucu oluşacak gıda zehirlenmelerini önlemek için daha dikkatli olmak
zorundayız.
Özellikle yaz mevsiminde sadece açıkta bekletilen yiyecekler
değil buz dolaplarında muhafaza edilen gıda maddeleri dahi dış alanların aşırı
ısınması sonucu olumsuz etkilenip bozulabilir. Yani malzemeler buz dolabında
diye çok da güvenmeyelim, olabildiğince taze ve en az ihtiyaç kadar malzeme
tedarik edip kullanalım. En önemlisi yaz başlarken buz dolaplarımızın bakımını
yaptıralım. Buz dolabında sakladığımız yiyecekleri kullanırken renk, koku, tat
gibi fiziksel kontrolleri yaparak kullanalım.
Sıcaklarda gıda zehirlenmeleri artıyor olsa bile alınacak
önlemlerle bu durum zararsız atlatılabilir. Gıda zehirlenmeleri bazen hafif
atlatılsa bile bazı durumlarda ağır olabildiği gibi ölümcül sonuçlarlada
karşılaşabiliyoruz. İşte bundan dolayı daha çok dikkat etmek zorundayız.
Gıda zehirlenmelerini önlemek için mutfak araç gereçlerin
gıdaların temizliğine çok önem verilmelidir. Burada en önemli görev biz
aşçılara düşmektedir. Yemekler bir kez ısıtılmalı, yenilebileceği kadar
yapılmalıdır. Kullanılacak malzemelerin son kullanma tarihinlerine göre hareket
edilmelidir. Sebzeler taze ve günlük kullanılmalı, süt yoğurt gibi besinler
pastorize tüketilmelidir.
Yine yaz günlerinde olası zehirlenmelerden zarar almamak
için önlem olarak bol su içilmelidir. Gıda zehirlenmeleri genelde ishal kusma
miğde krampları olarak ortaya çıkar.. Bu durumda en yakın sağlık birimine
gidilerek gerekli iyileştirme tedavi işlemi başlatılmalıdır.
Gıda zehirlenmeleri herkesin bildiği bir olgu. TV ve
gazetelerde özellikle çok sayıda kişinin zehirlenip ölümcül haberlerinin
gündeme alındığı bir konu. Ben herkesin çok iyi bildiği bu konuyu bu sıcak yaz
günlerinde "haber değil makale" başlığı ile yazmayı ve iletebileceğim
en son noktalara iletmeyi bir görev ve sorumluluk saydım kendim için.. Okunur,
dikkate alınır da birkaç can kurtulur diye...
Besleyici, sağlıklı, serin, hafif ve ömür uzatan gıdaları
sofralarımızda hep birlikte yiyerek iyi günlerde buluşmamızı diliyorum...