Ana içeriğe atla

SEVDA ÖZKARA'DAN TÜRK KAHVESİ TARİFİ VE KAHVENİN GEÇMİŞİ





Sanırım Türk kahvesi sevmeyenimiz çok azdır.Yemeklerden sonra dost sohbetlerinde bol köpüklü bir Türk kahvesi hangimize iyi gelmez.Bu kadar kahveden bahsetmişken  nasıl doğduğunu ve yararlarını yazayım dedim.Ha tabi zararları da var fazla içilirse ama günde 1 tane Türk kahvesi idealKahvenin ilk ortaya çıkışı hakkında çeşitli söylenceler vardır: En bilineni ise uyuklayan keçilerini gezdiren kaldı adında bir çobanın, keçilerinin bazı yemişleri yedikten sonra canlandığını görmesi ile başlar. Bunun üzerine kaldı bu yemişleri dener ve kendini dinç hisseder.

Uzun yıllar kahve çekirdekleri, çiğnenerek veya kırılıp yağla karıştırılarak yenmiştir. 13. yüzyılda muhtemelen şans eseri kahve çekirdekleri yanınca, şu       anda bildiğimiz kahve ortaya çıkmıştır. Bunun ardından Mekke ve Medine’ye yayılan kahve buradan da İslam dünyasında hızla yayılmıştır.

Osmanlı döneminde Türk kahvesi ayrı bir önem taşırmış özellikle saray mutfağında.Gelen misafirlere olan saygı ve sevginin göstergesi olarak gül yapraklarıyla verilirmiş.Kahvenin Osmanlıya  girişi ile ilgide iki ayrı hikayeden bahsedilir.1.si Suriyeli bir tüccarın getirdiği rivayet edilir .2.si ise Kanuni Sultan Süleyman Yemen valisinden  Türk kahvesi istiyor ve böylece saraya ilk adımını atıyor kahve.

Kahvenin yanında suyun neden verildiğine gelince var.Osmanlı zamanında eve gelen misafire kahve ikram edilirmiş ki aç
veya tok olduğu anlaşılırmış.Misafir toksa önce kahveyi içermiş açsa suyu içermiş suyu içerse hemen sofralar kurulurmuş. Bu kadar bilgiden sonra nacizane  bir kahve yapılışını yazayım dedim.

                                  KÖPÜKLÜ TÜRK KAHVESİ NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:
1 KİŞİLİK İÇİN:1 Kahve fincanı soğuk su,1 tatlı kaşığı kahve,orta şekerli sevenler için bir çay kaşığı toz şeker,şekerli sevenler ise 2 çay kaşığı şeker atabilirler.

YAPILIŞI:Tercihen bakır cezvede kısık ateşte yapılırsa makbüldür. Önçe suyu ardından kahve ve şeker konulup kısık ateşte köpürene kadar pişirilir.

                                                                                                         Sevda ÖZKARA
                                                                                                         Eğitmen Şef

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEVDA'NIN YORUMUYLA AYAŞ KAPAMA

Lezzeti dillere destan aslında yapımı çokkkk kolay sadece pişmesi biraz zaman aldıgı için sabır isteyen bir yemektir.Hemen tarife geçeyim MALZEMELER 1 kg kuzu eti 10 tane kıska soğan tuz .karabiber 2 su bardagı haşlanmış nohut 2 su bardagı pirinç tereyag tabiki olmazsa olmazı delikli küp ve ona uygun bir kap Yapılışı:Eti soganı bir kapta tuz ve karabiberle harmanlayın.Sonra küpün içine koyun  testinin ağız kısmı tencereye taban kısmı yukarıya gelecek şekilde tencerenin ortasına yerleştireceğiz ve testi tencerenin ortasına denk gelecek kenarlarda da dört beş parmak boş yer kalmalı tencereye testiyi kapatınca boş kalan yerlere birkaç parça et koymalı ( böylece küpün içindeki etinde pişip pişmedini anlayalım)  Tencerenin içine de yaklaşık 3 litre su koyun ve ocağın altını açın suyun içine de biraz tuz attın  su kaynadıkça suyun buharıyla testi içindeki etler de pişecek iki saat sonra tencerenin boş kısmına attığımız etler pişti mi diye kontrol edebilirsiniz.2 su ba...

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN

Türk tarihine altın harflerle yazılmış olan 30 Ağustos Zaferi, Türk milleti için son derece önemli bir zaferdir. Başkomutan Mustafa Kemal’in bizzat yönettiği meydan muharebesi sonucunda, düşman vatan topraklarından tamamen atılmış, bu sayede düşman işgaline nihayet bir son verilmiştir.  30 Ağustos zaferi, Türk milletinin asla esir edilemeyeceğini; semaları süsleyen Türk Bayrağı’nı gönderden indirilemeyeceğini ve gök kubbeyi çınlatan ezan seslerinin dindirilemeyeceğini bütün dünyaya ilan eden kutsal bir zaferdir. Bu zafer.e mukaddes değerlerimizi düşman saldırısından kurtarmakla kalmamış; aynı zamanda esaret altında bulunan diğer Müslüman milletlere de ilham kaynağı olmuştur.Oya Çiçekcilikiğin bu anlamlı günde çiçeklerden yapmış olduğu gibi ne diyoruz’BU TOPRAKLARDA MUSTAFA KEMALLER YENİLMEZ’.Tüm Türk ulusunun 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.                       ...

KARADUT ŞURUBU VE FAYDALARI

MALZEMELER   1 kg karadut 1 su bardagı şeker   1,5 lt su      YAPILIŞI: Dutlar temizlenir.üzerine şeker konulur ve kaynatılır.(15-20dk)     Süzgeçten süzülüp soğuk içilir.Yanında maden suyuyla içilmesi daha faydalıdır.Şifa olsun içenlere Faydaları saymakla bitmez bu karadutu sizin için araştırdım.Hem faydalarını hemde karadut şurubu yapımını sizinle paylaşayım istedim. KARADUTUN BESİN DEĞERİ: Karadutta E, K   ve C vitamini bulunur. Yüksek antioksidan özelliği bulunan bu meyve ayrıca sodyum, tiamin, potasyum ve niasin içerir. Yüksek değerli mineral içerir. Magnezyum, demir, bakır, mangan, çinko, selenyum ve karoten açısından zengindir. Birçok meyvenin aksine zeaksantin ve lutein içermediğinden diyet yapanlar için de ideal bir besindir. Karadut Şurubunun Faydaları C vitamini açısından zengin olan karadut nezle grip gibi hastalıklara karşı vücudu korur.        Sinirlerin güçlenme...