Sanırım Türk kahvesi sevmeyenimiz çok azdır.Yemeklerden sonra dost sohbetlerinde bol köpüklü bir Türk kahvesi hangimize iyi gelmez.Bu kadar kahveden bahsetmişken nasıl doğduğunu ve yararlarını yazayım dedim.Ha tabi zararları da var fazla içilirse ama günde 1 tane Türk kahvesi idealKahvenin ilk ortaya çıkışı hakkında çeşitli söylenceler vardır: En bilineni ise uyuklayan keçilerini gezdiren kaldı adında bir çobanın, keçilerinin bazı yemişleri yedikten sonra canlandığını görmesi ile başlar. Bunun üzerine kaldı bu yemişleri dener ve kendini dinç hisseder.
Uzun yıllar kahve çekirdekleri, çiğnenerek veya kırılıp
yağla karıştırılarak yenmiştir. 13. yüzyılda muhtemelen şans eseri kahve
çekirdekleri yanınca, şu anda
bildiğimiz kahve ortaya çıkmıştır. Bunun ardından Mekke ve Medine’ye yayılan
kahve buradan da İslam dünyasında hızla yayılmıştır.
Osmanlı döneminde Türk kahvesi ayrı bir önem taşırmış
özellikle saray mutfağında.Gelen misafirlere olan saygı ve sevginin göstergesi
olarak gül yapraklarıyla verilirmiş.Kahvenin Osmanlıya girişi ile ilgide iki ayrı hikayeden
bahsedilir.1.si Suriyeli bir tüccarın getirdiği rivayet edilir .2.si ise Kanuni
Sultan Süleyman Yemen valisinden Türk
kahvesi istiyor ve böylece saraya ilk adımını atıyor kahve.
Kahvenin yanında suyun neden verildiğine gelince var.Osmanlı
zamanında eve gelen misafire kahve ikram edilirmiş ki aç
veya tok olduğu anlaşılırmış.Misafir toksa önce kahveyi
içermiş açsa suyu içermiş suyu içerse hemen sofralar kurulurmuş. Bu kadar
bilgiden sonra nacizane bir kahve
yapılışını yazayım dedim.
KÖPÜKLÜ TÜRK
KAHVESİ NASIL YAPILIR?
MALZEMELER:
1 KİŞİLİK İÇİN:1 Kahve fincanı soğuk su,1 tatlı kaşığı
kahve,orta şekerli sevenler için bir çay kaşığı toz şeker,şekerli sevenler ise
2 çay kaşığı şeker atabilirler.
YAPILIŞI:Tercihen bakır cezvede kısık ateşte yapılırsa
makbüldür. Önçe suyu ardından kahve ve şeker konulup kısık ateşte köpürene
kadar pişirilir.
Sevda ÖZKARA
Eğitmen Şef