AYVA DOLMASI
3 adet büyük boy ayva
300 gram kuzu kıyma
50 gram file badem
25 gram kuş üzümü
50 gram fıstık içi
75 gram pirinç pilavı (önceden hazırlanmış)
1/2 adet orta boy kuru soğan
150 gram pekmez
20 gram tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı biberiye
Pekmezli Ayva Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?
İçi doldurulacak büyük boy ayvaların iki tanesinin alt ve
üst kısımlarını kesin.
Servis tabağında düz durması için kestiğiniz alt tarafları
servisinde kapak olarak kullanmak üzere bir kenara ayırın. Ayvaların üst
kısımlarını dört eşit parçaya ayırın.Taban kısımlarının delinmemesine dikkat
ederek, iki adet büyük boy ayvanın orta kısmını bir kaşık ya da oyacak
yardımıyla oyun.
Ayvaların yuvarlak halde kalan iki adet alt kısmı, içi
oyulan iki adet ayva ve üst kısımlarını eşit parçalara ayırıp ettiğiniz sekiz
dilim ayvayı bir tencereye alın. Üzerlerini geçecek kadar su ilavesiyle orta
ateşte 10 dakika kadar haşlayın.Kabuğunu soyduğunuz diğer büyük boy ayvayı dört
eşit parçaya bölün, çekirdekli kısımlarını çıkartın ve rendenin kalın tarafıyla
rendeleyin.
Rendelediğiniz ayvayı küçük bir tavada şekeri açığa çıkana
kadar soteleyin ve püre haline getirin.
Kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın.
Tereyağını ayrı bir tavada eritin. Kuru soğanı hafif bir renk alana kadar
tereyağında soteleyin.
Kuzu kıyma, file badem, kuş üzümü, fıstık içi, tuz,
karabiber, kekik ve biberiye eklediğiniz sotelenmiş kuru soğanları, kıyma
suyunu çekene kadar kavurun.
Pirinç pilavı ve sotelenmiş ayva püresiyle harmanladığınız
iç harcı, haşlama suyundan süzerek çıkardığınız ayvaların iç kısmına
doldurun.Fırın kabına aldığınız ayva dolmalarının üzerine birer yemek kaşığı
kadar pekmez gezdirin. Yarı ısı yarı buhar ayarlı önceden ısıtılmış 200 derece
fırında 15 dakika kadar pişirin.
AFİYET OLSUN
Eğitmen şef Sevda ÖZKARA