
IŞGIN (UÇKUN) YAYLA MUZU
Erzurum'un yanı sıra Dogudaki bir çok kentimizde yetişen
yayla muzu olarak bilinen Işgının birçok faydasının yanı sıra en önemli faydası
kanserle mücadelede çok etkilidir.Işgın Mayıs ayı ile Haziran ayı arasında
doğal olarak yetişir. Tadı ekşi ve mayhoş lezzetlidir. Muz gibi soyduktan sonra
yenilir. İlk çıktığı zamanlarda satıcılar tarafından demetler halinde satılır.
Ayrıca yükseklerde yetişen bir bitkidir. Zengin mineral ve vitamin deposudur. C
vitamini açısından zengindir ayrıca A, B1, B2, E ve K vitaminleri de
barındırır. İşgının faydalarını duyunca eminim sizde benim gibi merak edip
yemek isteyeceksiniz. Çiğ tüketildiği gibi salata ,reçel,tatlı.yemeklere sos
olarakta tüketebilirsiniz.
IŞGIN'IN
FAYDALARI
Hazımsızlık ve mide
yanmaları için iyi gelir
Boşaltım sistemi
enfeksiyonlarına iyi gelir
Kırışıklıkları
giderir ve cildi yeniler
Kabızlık; İçerdiği
antrakinon sayesinde tahriş etmeden ishal yapar. Işgın kökleri kaynatılıp,
balla tatlandırılarak içilir.
Vücuda kuvvet verir.
Şeker ( Diyabet ) : Kök ve bitki kurutulup, kaynatılarak içilir.
Yeni çıkmış genç sürgünleri yenildiği gibi toprak altında kalan kök kısmı da,
çıkarıldıktan sonra iyice yıkanır ve kaynatılarak süzüldükten sonra çay olarak
içilir. Sabahları aç karnına içilen Işkın çayı yüksek olan şekerin düşmesini ve
dengelenmesini sağlar.
Mide ve barsak gazları giderir
Karaciğer sorunlarını
giderir. Bingöl'de ışkın kökü kurutulup
öğütüldükten sonra yoğurtla karıştırılıp yüzdeki sivilce ve lekelere karşı
kullanılır.
Yorgunluğa, strese iyi gelir.
Kanser hücreleriyle savaşmada etkilidir
IŞGI(UÇKUN) ŞURUBU
Yarım kğ doğranıp ayıklanmış ışgın
250gr toz şeker
Yarım limon
Yapılışı:ışgın yarım limonla birlikte 30 dk kadar
kaynatılır.kaynama noktasına geldiğinde şeker ilave edilir.sogumaya bırakılıp
tülbent yardımıyla süzülür.tülbentle süzülmesinin amacı daha güzel bir renk
çıkacaktır.buzdolabına konulup içeleceği zaman su ve buz ilave edilerek içilir.
YEMEKLERE KATMAK İÇİN IŞGIN SOSU:Fırın yemeklerine çok
yakışmaktadır.yemek yaparken özellikle et yemeklerine 1yada 2adet doğranmadan konulur.yemek
piştikten sonra ışgınlar alınır kabuğu soyulupblendırda ezilir.tadı mayhoş hafif yeşilimsi hoş bir sos elde edilir.
UÇKUN REÇELİ:
Yarım kğ ışgın
350 gr toz şeker
Yarım limon
2 adet karanfil
Bir parça zencefil.
YAPILIŞI:Işgınlar şekerle birlikte tencereye konulur .bir
gece bekletilir.çok az su ilave edlerek.10 dk kaynatılır.daha sonra zencefil ve
karanfl ilave edilir 10 dk daha kısık ateşte kaynatılır.ocağın altını kapatıp
az bekledikten sonra kavonozlara sıcak konulup kapağı kapatılır kavonozun .
AFİYET ŞİFA OLSUN
Eğitmen Şef Sevda ÖZKARA