Osmanlı sarayında şerbetlerin ayrı bir önemi vardı.
Şerbetler, helvahane denen bölümde diğer tatlılarla birlikte hazırlanırdı.
Osmanlı sarayında gül şerbeti, limon, demirhindi, ayva ve vişne şerbeti gibi
şerbetler oldukça sık yapılırlardı .O dönemlerde hastalık tedavilerinde ve
yemeklerden sonra özellikle pilav yemeklerinden sonra sıklıkla yapılıp ikram
edilen bir içecektir. Özellikle Osmanlı devrinde, padişah çocuklarının
doğumlarında, doğumdan sonra ziyarete gelenlere şerbet dağıtılırdı. Özellikle
doğumun üçüncü günü sadrazama şerbet gönderme
adeti vardı. Türlü malzemelerden yapılan şerbetler, altın, gümüş ya da
billur kaplara konur, çocuğu ziyarete gelenlere sunulurdu.
Evet bukadar anlatmışken evde hazırlayabilecegimiz vişne
şerbetinin tarifini yazayım artık:)
VİŞNE ŞERBETİ
1kilo vişne
1 yada 1,5 su bardagı şeker (damak zevkinize göre
2 adet kabuk tarçın
7adet karanfil
küçük bir parça zencefil
YAPILIŞI:Çekirdekleri ayıklanmiş vişneyi ve diger
malzemeleri ocaga koyup kaynatalım.Kaynayınca
süzgeçten süzüp sogumaya
bırakalım.Soguyunca sunum bardaklarına konulup buzla servis edebilirsiniz.İftar
sonrası türk kahvesiyle birlikte misafirlerinize ikram edebilirsiniz
AfiyetŞifa
olsun Egitmen
şef Sevda ÖZKARA