Osmanlı sarayında şerbetlerin ayrı bir önemi vardı.
Şerbetler, helvahane denen bölümde diğer tatlılarla birlikte hazırlanırdı.
Osmanlı sarayında gül şerbeti, limon, demirhindi, ayva ve vişne şerbeti gibi
şerbetler oldukça sık yapılırlardı.Ramazan Akşamlari içinizi ferahlatacak doğal şerbet🤗
Yarım Kg gelincik şerbeti elde edebilmek için gereken
MALZEMELER:
250 gram gelincik
Yarım kg toz şeker
10 gr limon tuzu
1 limon
1/4 litre su
MALZEMELER:
250 gram gelincik
Yarım kg toz şeker
10 gr limon tuzu
1 limon
1/4 litre su
YAPIMI: Gelincik çiçeğinin kırmızı yapraklarını kopardıktan sonra dip taraflarındaki siyah bölümlerini makasla kesmeli. Böylece hazırlanan yarım kilo gelincik çiçeği yaprağını temiz bir süzgeçte bol suyla ve birkaç defa güzelce yıkayıp üzerindeki tozları ve yabancı maddelerle ilâçları temizlemeli. Sonra bir kavanoza koyup üzerine 1/4 litre suyla limon tuzunu kattıktan sonra sıkılmış bir limonun suyunu dökmeli ve kavanozun ağzını sıkıca kapamalı.
· Kokusunu ve rengini suya vermesi için kavanozu bir kenara koyup bir hafta bekletmeli (Güneşe konursa üç gün beklemesi yeterlidir).
· Gelincik çiçeği yaprakları renklerini verip solgunlaşınça bunları kavanozdan çıkarıp atmalı. Elde kalan kırmızı ve ekşimtırak suya bir ölçüye iki ölçü hesabiyle şeker katmalı. Yani 1/4 litre suya 1/2 kilo şeker katıp erimeye bırakmalı,
· Beri yanda kalan yarım kilo şekeri de 1/4 litre suda eritmeli. Sonra bu suyu gelincikli şerbetle iyice karıştırmalı.
· Karışımı tülbendi bir huniden geçirerek süzdükten sonra ya temizce yıkanıp kurulanmış olan eski kavanoza veya 1 litrelik bir şişeye koymalı. Hava almayacak biçimde ağzını sıkıca örtüp şurubu serin bir yerde saklamalı.
· Misafirlere gelincik şerbeti ikram edileceği vakit limonata bardaklarına gelincik şerbetinden iki parmak kadar koymalı. İçine birer parça buz attıktan sonra bardakları soğuk suyla doldurmalı. Uzun bir kaşıkla karıştırdıktan sonra servis yapmalı.
Faydaları
Sakinleştirici etkisi vardır.
İnsana huzur verir.
Astım hastalığına iyi gelmektedir.
Ferahlatıcı etkiye sahiptir.
İştahsızlık problemleridne kullanılır iştah açıcı etkiye sahiptir.
Zeytinyağı ile gelincik karıştırılıp yanıklara sürülürse ağrısını geçirir, kızarmasını engeller.
Öksürük ve öksürükten doğan gıcıklara karşı etkilidir.
Nezle, bronşit ve soğuk algınlıklarında göğsü yumuşatıcı etki yapar. Balgam söktürücüdür.
Çiçeğinin suyu sirkeye katılıp başa sürülürse baş ağrısını keser.
Faydaları
Sakinleştirici etkisi vardır.
İnsana huzur verir.
Astım hastalığına iyi gelmektedir.
Ferahlatıcı etkiye sahiptir.
İştahsızlık problemleridne kullanılır iştah açıcı etkiye sahiptir.
Zeytinyağı ile gelincik karıştırılıp yanıklara sürülürse ağrısını geçirir, kızarmasını engeller.
Öksürük ve öksürükten doğan gıcıklara karşı etkilidir.
Nezle, bronşit ve soğuk algınlıklarında göğsü yumuşatıcı etki yapar. Balgam söktürücüdür.
Çiçeğinin suyu sirkeye katılıp başa sürülürse baş ağrısını keser.