Ana içeriğe atla

SEVDA ÖZKARADAN GELİNCİK ŞERBETİ


GELİNCİK ŞERBETİ
Osmanlı sarayında şerbetlerin ayrı bir önemi vardı. Şerbetler, helvahane denen bölümde diğer tatlılarla birlikte hazırlanırdı. Osmanlı sarayında gül şerbeti, limon, demirhindi, ayva ve vişne şerbeti gibi şerbetler oldukça sık yapılırlardı.Ramazan Akşamlari içinizi ferahlatacak doğal şerbet🤗

Yarım Kg gelincik şerbeti elde edebilmek için gereken
MALZEMELER:
250 gram gelincik
Yarım kg toz şeker
10 gr limon tuzu
1 limon
1/4 litre su
YAPIMI: Gelincik çiçeğinin kırmızı yapraklarını kopardıktan sonra dip taraflarındaki siyah bölümlerini makasla kesmeli. Böylece hazırlanan yarım kilo gelincik çiçeği yaprağını temiz bir süzgeçte bol suyla ve birkaç defa güzelce yıkayıp üzerindeki tozları ve yabancı maddelerle ilâçları temizlemeli. Sonra bir kavanoza koyup üzerine 1/4 litre suyla limon tuzunu kattıktan sonra sıkılmış bir limonun suyunu dökmeli ve kavanozun ağzını sıkıca kapamalı.
· Kokusunu ve rengini suya vermesi için kavanozu bir kenara koyup bir hafta bekletmeli (Güneşe konursa üç gün beklemesi yeterlidir).
· Gelincik çiçeği yaprakları renklerini verip solgunlaşınça bunları kavanozdan çıkarıp atmalı. Elde kalan kırmızı ve ekşimtırak suya bir ölçüye iki ölçü hesabiyle şeker katmalı. Yani 1/4 litre suya 1/2 kilo şeker katıp erimeye bırakmalı,
· Beri yanda kalan yarım kilo şekeri de 1/4 litre suda eritmeli. Sonra bu suyu gelincikli şerbetle iyice karıştırmalı.
· Karışımı tülbendi bir huniden geçirerek süzdükten sonra ya temizce yıkanıp kurulanmış olan eski kavanoza veya 1 litrelik bir şişeye koymalı. Hava almayacak biçimde ağzını sıkıca örtüp şurubu serin bir yerde saklamalı.
· Misafirlere gelincik şerbeti ikram edileceği vakit limonata bardaklarına gelincik şerbetinden iki parmak kadar koymalı. İçine birer parça buz attıktan sonra bardakları soğuk suyla doldurmalı. Uzun bir kaşıkla karıştırdıktan sonra servis yapmalı.
Faydaları
Sakinleştirici etkisi vardır.
İnsana huzur verir.
Astım hastalığına iyi gelmektedir.
Ferahlatıcı etkiye sahiptir.
İştahsızlık problemleridne kullanılır iştah açıcı etkiye sahiptir.
Zeytinyağı ile gelincik karıştırılıp yanıklara sürülürse ağrısını geçirir, kızarmasını engeller.
Öksürük ve öksürükten doğan gıcıklara karşı etkilidir.
Nezle, bronşit ve soğuk algınlıklarında göğsü yumuşatıcı etki yapar. Balgam söktürücüdür.
Çiçeğinin suyu sirkeye katılıp başa sürülürse baş ağrısını keser.


Bu blogdaki popüler yayınlar

SEVDA'NIN YORUMUYLA AYAŞ KAPAMA

Lezzeti dillere destan aslında yapımı çokkkk kolay sadece pişmesi biraz zaman aldıgı için sabır isteyen bir yemektir.Hemen tarife geçeyim MALZEMELER 1 kg kuzu eti 10 tane kıska soğan tuz .karabiber 2 su bardagı haşlanmış nohut 2 su bardagı pirinç tereyag tabiki olmazsa olmazı delikli küp ve ona uygun bir kap Yapılışı:Eti soganı bir kapta tuz ve karabiberle harmanlayın.Sonra küpün içine koyun  testinin ağız kısmı tencereye taban kısmı yukarıya gelecek şekilde tencerenin ortasına yerleştireceğiz ve testi tencerenin ortasına denk gelecek kenarlarda da dört beş parmak boş yer kalmalı tencereye testiyi kapatınca boş kalan yerlere birkaç parça et koymalı ( böylece küpün içindeki etinde pişip pişmedini anlayalım)  Tencerenin içine de yaklaşık 3 litre su koyun ve ocağın altını açın suyun içine de biraz tuz attın  su kaynadıkça suyun buharıyla testi içindeki etler de pişecek iki saat sonra tencerenin boş kısmına attığımız etler pişti mi diye kontrol edebilirsiniz.2 su ba...

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN

Türk tarihine altın harflerle yazılmış olan 30 Ağustos Zaferi, Türk milleti için son derece önemli bir zaferdir. Başkomutan Mustafa Kemal’in bizzat yönettiği meydan muharebesi sonucunda, düşman vatan topraklarından tamamen atılmış, bu sayede düşman işgaline nihayet bir son verilmiştir.  30 Ağustos zaferi, Türk milletinin asla esir edilemeyeceğini; semaları süsleyen Türk Bayrağı’nı gönderden indirilemeyeceğini ve gök kubbeyi çınlatan ezan seslerinin dindirilemeyeceğini bütün dünyaya ilan eden kutsal bir zaferdir. Bu zafer.e mukaddes değerlerimizi düşman saldırısından kurtarmakla kalmamış; aynı zamanda esaret altında bulunan diğer Müslüman milletlere de ilham kaynağı olmuştur.Oya Çiçekcilikiğin bu anlamlı günde çiçeklerden yapmış olduğu gibi ne diyoruz’BU TOPRAKLARDA MUSTAFA KEMALLER YENİLMEZ’.Tüm Türk ulusunun 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.                       ...

KARADUT ŞURUBU VE FAYDALARI

MALZEMELER   1 kg karadut 1 su bardagı şeker   1,5 lt su      YAPILIŞI: Dutlar temizlenir.üzerine şeker konulur ve kaynatılır.(15-20dk)     Süzgeçten süzülüp soğuk içilir.Yanında maden suyuyla içilmesi daha faydalıdır.Şifa olsun içenlere Faydaları saymakla bitmez bu karadutu sizin için araştırdım.Hem faydalarını hemde karadut şurubu yapımını sizinle paylaşayım istedim. KARADUTUN BESİN DEĞERİ: Karadutta E, K   ve C vitamini bulunur. Yüksek antioksidan özelliği bulunan bu meyve ayrıca sodyum, tiamin, potasyum ve niasin içerir. Yüksek değerli mineral içerir. Magnezyum, demir, bakır, mangan, çinko, selenyum ve karoten açısından zengindir. Birçok meyvenin aksine zeaksantin ve lutein içermediğinden diyet yapanlar için de ideal bir besindir. Karadut Şurubunun Faydaları C vitamini açısından zengin olan karadut nezle grip gibi hastalıklara karşı vücudu korur.        Sinirlerin güçlenme...